Jeg var tolv år gammel.
En formel-1 bil kræsjet, en voldsom brann, en helt døde.
Ronnie Peterson ble 34 år. Det satte sine spor. Jeg husker jeg satt på rommet og tegnet formel-1 biler som brant.

Om løpet ble sendt på NRK, eller om jeg så hendelsen på nyhetene, aner jeg ikke. Jeg husker bare bildene av bilen som brant. Avisen dagen etterpå.
I voksen alder har jeg dratt tilbake I tid til ulykken.
Den viser seg å være langt mer komplisert enn en mann som dør I brann.

Monza, Italia -10 september 1978.

Formel-1 sirkuset har nådd den legendariske Monza-banen i Italia. Svensken Ronnie Peterson ligger på 2de plass i sammendraget, bak sin lagkamerat Mario Andretti.
Faktisk så er det mange som tror at Ronnie hadde ledet sammendraget til å bli verdensmester, hadde han ikke vært kontraktsbundet til å la Mario Andretti kjøre forbi og komme først i mål av de to. Ronnie Peterson var en unikt dyktig fører og var utrolig rask. 1978 var uten tvil året han kunne blitt verdensmester.

Men svensken hadde en dårlig helg.
Blant annet så kræsjet han voldsomt under trening. Han måtte derfor starte løpet i en reserve-bil. En reserve-bil vil aldri være så god som den bilen teamet har jobbet med en hel helg. Han måtte starte langt bak I start-griden.

Det er i starten det skjer

Start-området på Monza-banen var den gangen veldig bredt. Men et lite stykke fra start blir banen innsnevret. I tillegg skjer det en grov feil under start. Alle biler skal nemlig stå stille før start-lyset slukkes.  Men Gianni Restelli slukker lyset som angir start før alle biler er på plass og står stille. Starten fikk av den grunn en svært høy hastighet. I kampen om best plassering oppstår det her en kollisjon mellom flere biler og Ronnie’s bil tar fyr. Kollisjonene er voldsomme, mange biler er involvert og området blir omformet til et kaotisk inferno.

Racer-fører James Hunt hopper ut av sin bil og løper som en gal mot den brennende Lotus-bilen til Ronnie.

Mens banemannskapet prøver å slukke den voldsomme brannen klarer James Hunt og Patrick Depailler å dra Peterson ut av bilen. Løpet blir rød-flagget, stoppet. Når de bilene som ikke var involvert kom rundt, og ble stanset, løp Ronnie’s team-kompis Mario Andretti mot ulykkesstedet for å se. Han ser Ronnie sitte på bakken og tenker «heldigvis, han er i live»

I live med store skader

Med voldsomme smerter i ødelagte ben, og brannskader, blir Ronnie Peterson sendt til sykehus i Milano. Der blir det gjennomført en svært komplisert operasjon i bena, i et forsøk på å redde dem.

Alle er nå lettet over at Ronnie kommer til å overleve ulykken.

Men av de mange bruddene Ronnie Peterson hadde i bena, var det et lårbensbrudd som tok livet av ham. Benmarg kom ut i blodbanen og dette medførte lungekollaps og mangel på oksygen til hjernen.

Det er rart, men det er noen hendelser som virkelig setter seg fast.

Han blir erklært død neste morgen. Sverige, Skandinavia forøvrig og hele verden er i sjokk. En av dem en 12 år gammel gutt, på en liten øy utenfor Stavanger.

 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.